Test Mazda3 Skyactiv-G122 2019: Krásná a vybavená (+VIDEO)

Konečně jsem se s ní svezl! Řeč je samozřejmě o nové Mazdě3, na kterou jsem byl opravdu moc zvědavý! Jaká je první vlaštovka 7. generace vozů Mazda?

Hned na začátek musím přiznat, že mě moc příjemně překvapila. Toto bude jen takový souhrn prvních dojmů, protože jsem v ní zatím jel jen pár kilometrů. Alespoň ale zbyde něco do klasického velkého testu.

Někdo by mohl Mazdě vyčítat, že cena nové trojky je vyšší. Ono to tak může na první pohled vypadat, když se člověk ale blíže podívá na výbavu, tak to pochopí. Mazda3 totiž není v nízké výbavě. Nikdy. Navigaci, skvělé audio, LED světla… to dostanete vždy. A jako bonus pořádně velký motor.

Ten možná neohromí papírovým výkonem, já měl v testovaném autě Skyactiv-G122, tedy benzínový dvoulitr s výkonem 122 koní. Nemohl jsem je však všechny důkladně prohnat, protože auto mělo najeto jen málo přes 1000 km a tak jsem ho spíše šetřil. Jelikož je to ale Mazda, tak má motor moc rád otáčky a tam teprve ukáže to nejlepší.

Novinka, tedy benzínový Skyactiv-X181 dorazí až později, zatím je k dispozici tedy právě zmíněný benzínový dvoulitr a naftový motor Skyactiv-D116 o objemu 1,8 litru.

Mazda3 je krásné auto. Zvláště v testované rudé barvě, ale ani šedá nevypadala vůbec špatně, však se podívejte na fotky!

Prostorem je naprosto dostatečná, kufr je až překvapivě velký a sám za sebe jsem si se svými 184 centimetry sedl, jen jsem se vlasy dotýkal části střechy, ale jet vzadu bych určitě dokázal.

Přední sedačky jsou úžasně pohodlné, mají boční vedení a působí až sportovně. Stejně jako řazení. Ačkoli jsem příznivec automatů, pokud by manuály fungovaly tak, jako zde, tak kašlu na automaty. Dráha řazení je perfektně krátká a přesná, rychlosti zapadají s takovým tím krásným pevným pocitem… prostě radost řadit.

Auto je na svou třídu až překvapivě tiché. Podle údajů by do rychlosti 100 km/h hluk v kabině neměl překročit 65 dB, což je myslím slušná hodnota. Na decibely jsem to neměřil, ale musím přiznat, že je uvnitř opravdu krásné ticho.

Odstranění hluku bylo obecně při konstrukci důležité, proto například nejsou ve dveřích reproduktory na svých klasických místech, protože by znamenaly díru do dveří a tedy i vyšší hluk.

Na kvalitu audia to ale vůbec vliv nemělo a i základní hraje super, Bose je ještě lepší zážitek. Když jsem u audia, tak ho využiji jako oslí můstek k hlavnímu displeji v autě – nyní již není vůbec dotykový. Mazda toto měla většinou řešené tak, že displej byl dotykový dokud auto stálo. Teď už v rámci bezpečnosti není ani to, prostě se ovládá ovladačem hezky po ruce.

Displej je o dost větší než u ostatních modelů, má hezké rozlišení a třeba panoramatický obraz z kamer na něm vypadá opravdu moc dobře.

Vedle displeje jsou kamery, které vás během jízdy snímají. Zní to možná trochu strašidelně, ale nenahrávají, jen snímají. A je to kvůli tomu, že pokud uvidí, že si třeba během jízdy projíždíte Facebook, bude vás auto varovat na události před vámi o něco dříve, protože ví, že reakce bude trvat delší dobu.

Ve výbavě nechybí třeba adaptivní tempomat, který se umí sám přizpůsobovat aktuální rychlosti na silnici podle značek a dat v navigaci. A naštěstí vám dá vybrat, jestli rychlost chcete přijmout, to je super vlastnost. Nebo adaptivní dálková světla. A vyhřívaný volant, asistent pro jízdu v pruzích… seznam výbavy mě osobně překvapil. Ne, že bych takovou výbavu neznal, ale v této třídě aut ji tak často člověk nevidí. A to je podle mě super.

Potěší ale i takové detaily, jako jsou automatické dojezdy na všech oknech a nově umístěné ostřikovače přímo na ramínka stěračů. Díky tomu máte sklo dříve čisté, voda na skle nezamrzne a neohodíte si při ostřikování celé auto a cyklisty okolo.

Na mě nová Mazda3 udělala opravdu velký dojem. Postupem času přijde i silnější motor, stejně jako verze sedan a pohon všech kol. Takže možností bude opravdu plno. Už se moc těším na pořádný test!

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.